07-06-07

HRM - Omslagpunt - Zoladz

Hmm, ik heb eens nagedacht over die maximale hartslag van gisteren nameijk 196. Ik kan me haast niet voorstellen dat die waarde correct was. (zoals Geert reeds meldde, die hartslagmeters zijn ook niet altijd correct)
Nu heb ik iets gelezen over de trainingszones volgens Zoladz (op Runners World
staan er ook schema's die volgens Zoladz werken). Je hebt 5 trainingszones, namelijk Z1 - Z2 - Z3 - Z4 en Z5, deze zijn allemaal gebaseerd op de maximale hartslag, ttz:
Z1 hfmax - 50
Z2 hfmax - 40
Z3 hfmax - 30
Z4 hfmax - 20
Z5 hfmax - 10
dit wil zeggen dat wanneer ik in zone 1 zou lopen mijn hartslag reeds rond de 146 zou moeten zijn, en dan zou dan een rustige duurloop moeten zijn?.
Er bestaat ook zoiets als de Zoladz test
, bedoeling is dat je telkens 6 minuten in alle zone's loopt, en nagaat hoeveel meter je in iedere zone hebt gelopen. Dus 6' in Z1, gevolgd door 6' in Z2, ... enz.Ik weet helemaal niet of ik zelf in staat zou zijn om 6 minuten in Z4 te kunnen lopen (HRM 176), laat staan in Z5 (HRM 186 gedurende 6 minuten, no way dat ik dat zou kunnen volhouden).
Laat ik er dus maar vanuit gaan dat die 196 inderdaad niet correct is.
Belangrijker is het om het omslagpunt te vinden, het punt waar je van aëroob naar anaëroob overgaat, dus het moment dat je begint te verzuren.
Leuke site trouwens Runinfo.nl
. Denk dat ik me eens met die materie ga bezighouden, omslagpunten etc... .

12:10 Gepost door Kurt in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Eerlijk gezegd Eerlijk gezegd (ik schreef het ooit ook al eens op m'n blog), al die verschillende hartslagtheorieën, ik word er compleet gaga van. Daarom ben ik ook blij dat Mario's schema op afstand en tempo zijn, en niet op hartslag, want iedereen beweert iets anders. Maar als je eraan uit geraakt mag je het altijd laten weten!

Gepost door: Julie | 07-06-07

De commentaren zijn gesloten.